Petefészekciszták és PCOS

 

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a különböző eredetű ciszták megjelennek a petefészekben. Ciszta általában akkor jön létre, ha a tüsző valamely ok folytán nem képes megérni vagy megrepedni, és a petesejt kiszabadulni. Ilyenkor a bennragadó tüsző cisztává, folyadékkal telt tömlővé alakul. Az ilyen petefészekciszták bármilyen életkorban megjelenhetnek. A policisztás petefészek szindróma ezzel szemben általában már korán, a nemi érés idején kezdődik, rendszertelen és pecsételő vérzéssel, fokozott szőrnövekedéssel, pattanásokkal és metabolikus szindrómával jár (perifériás inzulinrezisztencia, hyperinsulinaemia).

A felsorolt tünetek számtalan kombinációban fordulhatnak elő, amelyek egyénileg és időben is változhatnak, és amelyekhez az ösztrogéndominancia okozta panaszok keverednek. Minél több tünet van jelen, annál előrehaladottabb stádiumról van szó. A PCOS gyakran együtt jár anyagcsere – és vérnyomásproblémákkal, gyulladásos folyamatokkal, és a daganatos elváltozások kockázata is megnő. A kórkép fennállását a sovány testalkat sem zárja ki.

 

 

A PCOS komplex állapot, amely nem oldható meg néhány résztünet elnyomásával, vagy az inzulinrezisztencia tüneti kezelésével. Nem arról érdemes beszélni, hogy melyik az elsőként választandó gyógyszeres kezelés, hanem arról, hogyan lehet az állapotot gyógyszer nélkül, tartósan megoldani. Tartósabb javulás vagy gyógyulás csak akkor remélhető, ha párhuzamosan több területen is hatékony lépések történnek, legfőképpen a táplálkozással kapcsolatban. A szervezetnek mindenekelőtt természetes hatóanyagokra és az életmód átalakítására van szüksége.

 

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu