Március 28. az endometriózis világnapja

 

Az endometriózis a méhet bélelő nyálkahártya – endometrium megjelenése és ciklussal összefüggő burjánzása a méh izomrostjai között, továbbá a méhen kívül. A rendellenes helyeken megtapadó nyálkahártyaszigetek ugyanúgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhen belüli szabályos nyálkahártya; havonta megduzzadnak és véreznek. Az endometriózis ezért változatos tünetek forrása, amelyeket különböző szövődmények súlyosbíthatnak. A kórkép szinte csak a fogamzóképes korban lévő nőket, azon belül is a 20-30 éves korosztályt érinti.

Az endometriózis változatos és bizarr tüneteinek főbb csoportjait a fájdalom, a vérzészavar, a meddőség és az elvándorolt méhnyálkahártya okozta szervspecifikus szimptómák képezik.

 

 

 Legjellemzőbb tünetek:

 •  szabálytalan, görcsös, fájdalmas menstruáció
 •  erős kismedencei fájdalom
 •  hőemelkedés a menstruáció alatt
 •  fájdalmas nemi együttlét, fájdalmas nőgyógyászati vizsgálat
 •  fájdalmas peteérés a ciklus közepén
 • allerigás tünetek, ízületi gyulladások
 • pajzsmirigy működési zavarának kialakulása
 • húgyúti fájdalmak, véres vizelet
 • irritábilis bél szindróma
 • kimerültség, erőtlenség, vérszegénység
 • fogantatási nehézségek, meddőség
 • fertőzések, immunrendszeri zavarok

Az endometriózis pontos oka nem ismert, azonban a méhen kívülre került nyálkahártyaszigetek ösztrogénfüggők, ezért az ösztrogéntúlsúly hatására burjánzanak és vándorolnak. Feltehetően a progreszteronhiány és következményes ösztrogéndominancia teremti meg a lehetőséget annak, hogy a méhnyálkahártya a hasüregbe vándoroljon, és a ciklussal egyidejű aktivitást fejtsen ki.

A kórkép szintén azok közé a kóros állapotok közé tartozik, amelyek gyakorisága az utóbbi időben ijesztő mértékben emelkedik. 1921-ben 20 esetet írtak le Amerikában, 80 évvel később, 2000-ben már 12 millió, ami világviszonylatban 70 millió volt, ma pedig már több, mint 100 millió nő szenved endometriózisban. (Mivel a diagnózis hivatalosan csak szövettani lelet eredményeként mondható ki – amelyet számos nő a mintavétellel járó kellemetlenség miatt nem vállal -, tényleges előfordulása ennél is sokkal nagyobb.)

Az endometriózis megoldásában (a gyógyszeres és sebészeti kezelés sajnos csak átmeneti) olyan hormonális állapot kialakítására kell törekedni, amely a várandósság alatt is fennáll, hiszen ekkor az endometriózis teljes mértékben megszűnik. A várandósság több módon is képes megszűntetni az endometriózist; egyrészt szünetel a ciklus, másrészt a méhlepény által termelt nagy mennyiségű progreszteron gátolja az ösztrogénérzékeny méhnyálkahártya-szigetek stimulációját. Nem véletlen, hogy a nőgyógyászok ilyen esetben javasolják a mielőbbi gyermekvállalást. Ez azonban meddőség esetén nem lehetséges, előbb annak az okát kell megszűntetni. A fő cél nem is lehet más, mint a gyulladás csökkentése és az ösztrogéntúlsúly megszüntetése. A kórállapot felszámolása további hatóanyagokat, a stressz csökkentését valamint személyre szabott életmódbeli és táplálkozási tanácsokat igényel.

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu