Férfias jegyek

/androgén tünetek/

Androgén, azaz férfi hormonok kis mennyiségben a női szervezetben is termelődnek, amelyek egyrészt az ösztrogének előállításának közbenső állomásai, másrészt jelenlétükkel hozzájárulnak a hormonegyensúly fenntartásához. Fontosak a csontanyagcsere, a bőr, a hajtűszők és a faggyúmirigyek működésének szabályozásában, és nélkülözhetetlenek a nemi vágy fenntartásában. Túlzott jelenlétük azonban megzavarja a petefészek működését, de férfias tünetek és meddőség kialakulásához is vezet.

 

A férfihormonok túltermelődése megnyilvánulhat:

– fokozott faggyútermelés, pattanások, bőrgyulladások

– fokozott szőrnövekedés

– zsírosabb haj, hajhullás, fejtetői hajritkulás

– fokozott szőrnövekedés

– hasi elhízás, vastagabb derék és csípő

– izmosabb alsó végtagok

– hangulatingadozás, ingerlékenység, agresszivitás

– petefészekciszták, policisztás petefészek szindróma

– menstruációs zavarok

– fájdalom a ciklus közepén

– anouláció, meddőség

 

Androgén típusú hormonzavarra utal, ha a nemi érés idején megjelenő pattanások a felnőttkorra sem múlnak el. Az eredetileg finom és nőies szőrzet megerősödik az ajkak felett, az álltájékon, az alhas területén, a fanszőrzet tájékán, a karokon, a combokon, a lábszáron vagy ha a mellbimbók körül rendszeres szőrtelenítés is szükséges.

 

A férfihormonok túlsúlyának oka lehet többek között a finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása, az inzulinszint emelkedése, a progreszteronhiány és ösztrogéntúlsúly, a fogamzásgátlók alkalmazása, a testsúly gyarapodása, valamint ha a tüszőrepedés elmarad és emiatt az agyalapi mirigy egyre nagyobb mennyiségben termeli a sárgatest érését serkentő hormont. Sokszor együtt jár más állapotokkal, mint például PMS vagy policisztás petefészek szindróma. Változókor, valamint korai menopauza esetén a férfihormonok hatása a női hormonok csökkenése miatt is erősebbé válik.

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu