Fedezd fel a benned élő kontinenst!

 

A pszichológia szerint, ha megvizsgáljuk az embereket mindegyikünk olyan, mintha egy külön világ lenne. Ahogy az emberek benépesítették a Földet, úgy mi, az emberek is be vagyunk népesítve. Lakóink, a bélbaktériumok, olyanok mikroszkópos vizsgálat alatt, mintha kis, fénylő pontok lennének a sötétségben.

Aki manapság új kontinenseket és népcsoportokat akar felfedezni, annak azt a világot kell jobban megismernie, amelyik bennünk él. Bélrendszerünk ehhez a legjobb kontinens, mert sehol nem él olyan sok faj, mint itt. A baktériumtérképre irányuló kutatások 2000-es évek második felében kezdődtek és a jövőbe mutatnak, sok reménnyel és új ismeretekkel. A bennünk élő mikrobák 99%-a bélben található.
Bélbaktériumainknak összességében 150-szer annyi génjük van, mint egy embernek. Ezt az óriási gyűjteményt nevezzük mikrobiomnak.  

Mikrobiom illusztráció

Kényelmesen bevehetőek szájon át, képességeiket a bélben fejtik ki, és jobban illeszkednek az életünkhöz. Még nem lehetséges, hogy az összes baktériumgént felkutassuk, azonban egyes géneket már ki lehet mutatni: a babáknak több aktív génnel rendelkező baktériumuk van az anyatej emésztéséhez, mint a felnőtteknek. A túlsúlyos emberekben gyakran több, a szénhidrát lebontására szolgáló bakteriális gént találunk, az idősebbekben kevesebb baktériumgén van a stressz ellen,
Japánban meg tudják emészteni a tengeri algát, Miskolcon már nem annyira. Bélbaktériumaink tájékoztatnak minket, hogy milyenek vagyunk: fiatalok, depressziósak vagy más népcsoporthoz tartozóak.
Lassan elfogadottá válik az a tény, hogy a legtöbb baktérium ártalmatlan vagy egyenesen a segítségünkre van és ha valami elromlott a mikrobáknál, talán a mi sorunk is rosszabbul megy…  

 

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu