A tudatosabb fogamzásszabályozás felé

 

Ha a nők tudnák, hogy a hormonális fogamzásgátlás – főleg hosszú éveken át alkalmazva – milyen következményekkel járhat, valószínűleg jobban figyelnének a testük azon jelzéseire, amelyek természettől fogva a rendelkezésünkre állnak. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hajlandó-e energiát áldozni a biztonságosabb lehetőségekre, vagy kényelmi és más szempontok miatt felvállalja – vagy inkább elviseli – a mellékhatásokat és kockázatukat. Mivel védekezésre általában hosszú éveken vagy évtizedeken át szükség van, érdemes azt olyan módon megvalósítani, hogy ne a szervezet kárára, hanem a javára történjen. Ebben segít a termékenységi jelek és az azokra épülő természetes fogamzásszabályozási módszerek alaposabb ismerete, amelyek segítségével a termékenység változása naprakészen követhető.

Mivel a tüszőrepedés időpontja számos körülménytől – fizikai, érzelmi, szellemi állapottól és más tényezőktől – függően még stabil ciklus esetén is változhat, olyan jelekre van szükség, amelyek a ciklus rendszerességétől függetlenül, objektív és egyértelmű módon utalnak a termékeny napokra.

 

„A női test működésének és ciklikus változásainak ismerete egész életre szóló tudás, amelynek – akár partnerkapcsolatban él valaki, akár egyedül – számos pozitív hatása van.”

 

A női egészség könnyebben megőrizhető a termékenységi jelek segítségével, és ezek megfigyelésén alapul minden megbízható természetes fogamzásszabályozási módszer is.

Az első lépések…

A termékenységi jelek – a szervezet biológiai jelzései – azoknak az élettani eseményeknek a megnyilvánulásai, amelyek a ciklus során zajlanak. Minél korábban tanulja meg valaki ezt a nyelvet, annál hamarabb kerülhet harmóniába önmagával, és a ciklusa pontosabb megismerésével a tüszőrepedés tényében is biztosabb lehet. Elég csak figyelni a testet és olvasni a jelekből. A termékenységi jelek megfigyelése kapcsán a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Elsődleges jelek:

– hüvelyváladék

– ébredési hőmérséklet

– méhnyak és méhszáj

Kiegészítő lehetőségek:

– egyéb termékenységi jelek

A természetes módszerek számtalan előnye mellett a „hátrányuk” mindössze annyi, hogy a ciklus bizonyos napjain figyelmet igényelnek, épp csak néhány percet a nap során. A befektetett idő és energia azonban bőven megtérül, mivel a néhány ciklus alatt elsajátítható ismeretek hosszú évekre szóló tudást jelentenek. A természetes módszerek alkalmazása mindazonáltal egyfajta rendszerességet és bizonyos fokú szemléletváltást kíván, tekintve, hogy a természetes fogamzásszabályozás nem annyira módszer, mint inkább hozzáállás.

Ha egy nő megtanulja felismerni termékenysége jeleit, nem lesz szüksége sem tablettára, sem más hormonális módszerre a fogamzás elkerüléséhez. Ciklusa során mindig tudni fogja, hogy termékeny vagy terméketlen napon van-e éppen, és szükséges-e védekeznie vagy sem – függetlenné válva ezzel a mesterséges megoldásoktól. 

 

 

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu