A mi testünk, a mi leletünk

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrések fontosságát! Fontos, hogy amint a leletünket megkapjuk, nézzük meg, olvassuk el, ismerjük meg a tartalmát. Ne csak azt tudjuk, hogy ez egy P1,2,3 lelet, hiszen a P-besorolást már nem használjuk, kevés információt szolgáltat ez a megnevezés.

Citológia
Aki járt már nőgyógyásznál vagy védőnőnél méhnyakszűrésen, az hallotta a citológia kifejezést. Talán először az jut az eszünkbe róla, hogy P2 vagy P3. A citológia vizsgálathoz sejteket kell nyerni. Ezeket különböző eszközökkel le lehet kaparni, sodorni a nyálkahártya felszínéről, például a méhnyakról is. Kevésbé hozzáférhető helyekről vékonytű-aspirációs mintavétel történhet, ilyen például az emlő, a pajzsmirigy vagy a nyirokcsomó. A citopatológiai laboratóriumban megtörténik a minta feldolgozása, melynek során a sejteket speciális festési eljárással (PAP teszt) teszik láthatóvá, és ezáltal a minta fénymikroszkópos vizsgálatra alkalmassá válik. Az eredmény visszakerül a mintavételt végző szakemberhez, aki tájékoztatja páciensét az eredményről és az esetleges további teendőkről. A méhnyak citológiai vizsgálat során a daganatmegelőző állapot, a daganatra jellemző kóros sejtek azonosítása és ezzel a betegség által veszélyeztetett nők kiszűrése történik. Ma azonban a tudományos munkáknak köszönhetően már tudjuk, hogy a méhnyakrák kialakulása és a HPV-fertőzés között szoros kapcsolat van. Azt mondhatjuk, hogy a méhnyak rosszindulatú megbetegedéseinek több int 90%-áért a HPV-fertőzés felelős. A HPV teszt azt mutatja meg, hogy van-e fennálló humán papilloma vírusfertőzés a méhnyakon. Ezek alapján érthető, hogy a HPV-szűrés és tipizálás miért fontos a méhnyak kóros állapotainak felismerésében. Fontos tudni, hogy a HPV jelenléte még a kóros állapot kialakulása előtt figyelemfelhívó lehet, és ez adja a két szűrési módszer közötti lényeges különbséget.

Hazánkban pozitív kenet (PAP-teszt) esetében jön csak szóba a HPV-teszt, az állami szűrőprogramban még nem szerepel. A HPV-szűrés a méhnyakszűrés újabb módszerének tekinthető, és jelentős többletinformációval bír. Magánrendelőkben több helyen van lehetőség HPV-szűrés elvégzésére. Európa több országában az elsődleges szűrést a HPV-teszt jelenti, és amennyiben annak eredménye kétséges, vagy magas kockázatú HPV-t mutat ki, akkor citológiai kenetvételt is alkalmaznak. Hazánk is efelé tart, hiszen ezen az úton a méhnyakrák megelőzése egyre jobb eredményeket mutat.

 

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu