A férfiak hormonális egyensúlya

 

A férfiak egyre szaporodó hormonális problémáiért elsősorban a mai életvitellel járó stresszhatások felelősek, amelyek a progreszteron – és közvetetten a tesztoszteron – mennyiségét nagymértékben csökkentik. Ehhez járulnak a környezetbe kerülő fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú készítmények bomlástermékei, a hormonokat tartalmazó állati eredetű élelmiszerek, valamint a vegyszerrel kezelt táplálékok ösztrogénhatású vegyületei, amelyek a szervezet ösztrogénszintjét növelik.

Bár progreszteron kis mennyiségben a férfiakban is termelődik, a szervezetre háruló stressz-és ösztrogénhatások terhével a férfiak kisebb mennyiségű progreszteronja nem tud lépést tartani. A mozgáshiány, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a finomított szénhidrátok, a káros táplálkozási szokások és az elhízás tovább csökkentik a tesztoszteron hatásait. A problémát súlyosbítja, hogy a férfiakat védő tesztoszteron a progreszteronhiány következtében mind nagyobb mértékben alakul át agresszívabb hatású hormonná, dihidrotesztoszteronná (DHT). A tesztoszteronszint csökkenését elsősorban ez az átalakulás okozza. A DHT jelenléte kis mennyiségben normális és szükséges, a problémát az átalakítást végző enzim progreszteronhiányban kialakuló túlműködése idézi elő. Az így képződő, a tesztoszteronnál jóval erősebb hatású hormon közvetlenül felelős a fejtetői hajritkulásért, valamint a prosztata megnagyobbodásért, idővel akár daganatos elfajulásáért. Bár az enzim természetes gátlása a progreszteron feladata lenne, a stresszhatások és az ösztrogéntúlsúly a progreszteront oly mértékben elhasználják, hogy erre már alig jut belőle. Ha a stressz tartósan, hónapokon vagy éveken keresztül fennáll, és a mellékvese is kimerül, az állapot súlyosbodásával a tesztoszteronszint tovább csökken, és a DHT-szint emelkedik.

 

férfiak hormonális

 

A stresszhatások és a környezeti ártalmak okozta hormonális problémák következtében a fejlett ipari országokban élő férfiak hímivarsejtjeinek száma rohamosan csökken, ami miatt az átlagos spermiumszám az utóbbi évtizedben a felére esett vissza.

Gyakori tünetek a hormonegyensúly felborulására: csökkent nemi vágy, potenciazavarok, gyenge erekció; kimerültség és alvászavarok; motivációhiány, lehangoltság, ingerlékenység; prosztatanagyobbodás, gyulladás, rosszindulatú folyamat; vizelési problémák; testszőrzetcsökkenés, hajhullás, fejtetői kopaszodás; alma típusú súlygyarapodás; csökkent izomerő; mellnagyobbodás; csontritkulás, ízületi fájdalmak; megtermékenyítő képesség csökkenés, terméketlenség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu