Ami a fogamzásgátló tabletták mellékhatásait illeti…

 

A tabletta a korábbi módszereknél kényelmesebben és biztosabban teszi lehetővé a fogamzás megakadályozását, kockázatok azonban ugyanúgy fennállnak. A hormonális készítmények alkalmazása – még a legkisebb hatóanyag-tartalmúaké is – mellékhatásokkal jár. Az újabb készítmények már kisebb hormonmennyiséget tartalmaznak, a mellékhatások azonban sokszor még így is nehezen összeegyeztethetők a jó életminőség fogalmával. A mellékhatások fő oka, hogy a mesterséges hormonok ott is beavatkoznak a szervezet működésébe, ahol szabályosan erre nem kerülne sor. Noha egy-egy hatás akár kedvező is lehet (mint például a pattanások megszűnése/látszólagosan/), a szintetikus hormonok mindezt agresszíven, a tünetek elnyomásával teszik. A mesterséges készítményt szedő nők ciklusát már nem a természet irányítja.

A tabletta szedésének kezdetén a szervezet arra kényszerül, hogy egy új, megváltozott hormonális állapothoz igazodjon, így eleinte több mellékhatás jelentkezhet, amelyek később ritkulnak, de tartóssá válhatnak.

 

Mellékhatások a készítmények tájékoztatójából:

Leggyakrabban, 10-ből 1 esetben vérzészavar, menstruáció előtti panaszok, mellfájdalom, férfias jellegű tünetek, ödéma, súlygyarapodás, hüvelyi fertőzés, hányinger, migrénes fejfájás, hangulati problémák, alvászavarok, a nemi vágy csökkenése, vérrögképződés-trombózis, illetve ennek következtében agyvérzés, szívroham, tüdőembólia vagy látásvesztés fordulhat elő.

Kevésbé gyakrabban, 100-ból 1 esetben méhfájdalom, méhnyakelváltozás: gyulladás, polip; méhnyálkahártya-elvékonyodás, áttöréses vérzés, vérzéselmaradás, mellciszta, húgyúti fertőzés, ami aktus alatti fájdalom vagy vérzés, ingerlékenység, rossz közérzet, szélsőséges hangulatingadozás, emésztőrendszeri tünet: puffadás, székrekedés, hasmenés; izomfájdalom, vérnyomás-emelkedés, hajhullás jelentkezhet.

Nagyon ritka túlérzékenységi reakció, bőrkiütés, ekcéma vagy bőrelszíneződés: májfolt is előfordulhat. Csalánkiütés, arc-és torokduzzanat, nyelés-vagy légzészavar jelentkezésekor minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Csökkenhet továbbá a glükózintolerancia – a szervezet tűrőképessége a vércukorszint-emelkedéssel szemben – ill. súlyosbodhat a már fennálló inzulinrezisztencia. A szénhidrát-anyagcsere érintettsége miatt a hormonális fogamzásgátlót szedő cukorbetegek eleve szorosabb kontrollt igényelnek, mivel az inzulinszükséglet megnőhet. A fogamzásgátlók néhány vitamin szintjét is csökkentik, így szedésük során a megfelelő vitaminpótlás alapvető szempont.

 

Egyes készítmények leírásában továbbá epekövesség, májkárosodás, asztma, epilepszia, vérszegénység, prolaktinszint-emelkedés, látászavar, valamint a mell-petefészek- és a méhnyakrák emelkedett kockázata is szerepel (utóbbiak kialakulásában más tényezők is szerepet játszhatnak, például a gyakori partnercsere miatti nemi fertőzések). Bizonyos szokások és körülmények is növelhetik a mellékhatások előfordulását, ilyenek a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a magasabb (40 év feletti) életkor, egyes alapbetegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia), valamint a vérrögképződésre való hajlam (például a Leiden-mutáció).

A mellékhatások kockázata a tablettaszedés időtartamával is növekszik, így például a keringési zavarok kockázata öt évnél hosszabb szedés esetén is duplájára nő. A kombinált fogamzásgátlók kismértékben kiválasztódnak az anyatejjel is. Hatásuk az agyalapi mirigyre és a többi hormontermelő szervre, valamint a májra-, vesére és más szervekre mindmáig nem tisztázott.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puskás Noémi

Buda

HELIOR Medical; 1114 Budapest, Bartók Béla út 15.d.5.em.30.

Pest

Femcare miniklinika; 1195 Budapest, Petőfi utca 48.

Email: info@hormonalisegyensuly.hu

Tel.: 06 30 126 0711

Web: hormonalisegyensuly.hu